Arbetsrapport FRÅN Åke Nyström onsdAG 27 nov  2019 – torsdAG 5 dec efter att Lisbeth och Gunnar rest till Sverige

Onsd 27 nov: Lisbeth och Gunnar åker och Gun kommer med samma plan. Gun vilade och sen tog vi en promenad på stranden. Träffade Daniel Israel som Gunnar träffat tidigare, välutbildad men utan riktigt jobb som så många andra, får ca 350 kr/mån för jobb med att servera kaffe 7 dar i veckan. På vägen hem gick vi fel väg och hamnade hos Akvelina, 4 barn, mannen stuckit, jobbar med att knacka sten till makadam för mkt lite betalning, äldsta barnet Linus gatubarn. Tragiskt livsöde. Gun pratade med Adventina om henne, och sista dagen fick vi veta att de träffats, och TCC hjälper henne med skolmtr till näst äldsta flickan som är duktig i skolan.

Torsdag: Morgonsamling med bl.a Gun-hälsning.Kl 12 Adventina fyller 48 år med stort kalas. Linnea och Vomelia bakat tårta och mandasi. Linnea bor på Julia farm med Adventina och barnen, ser ut att trivas mkt bra. ELCT workshop fick den trasiga solarpumpen för att kolla om den går att laga. Plattformen för vattentankarna på nya huset nästan färdig. Träffade Tomas Stalin som åker hem imorgon, tackade för tipset om att ta hjälp av Leo Leo med bilköpet. Nya bilen på service hos Rubina Naushad. Hälsade på Mubarak, som har tandkliniken där Gun jobbade sist. Sedan ett långt samtal med Rubina som har svårt att acceptera att Naushad är borta. Träffade Imran som meddelat att arbetet med solceller på Julia farm är färdigt och skall utvärderas efter ett par soliga dar.

Fredag: Morgonsamling med ganska få av personalen. Adventina och Linnea åker hem till Adv föräldrar. Tankarna på plats på taket. Gått igenom materialköp till tankarna som behöver kompletteras med Raymond. Raymond skall försöka testa pumpen tillsammans med ELCT folket vid borrhålet som tror att dom lagat pumpen??. Tyvärr så fick dom förhinder så testet blir på måndag.

Lördag; Varit på Julia Farm. Gun presenterat ett barnprogram med 26 halvtimmes kristen barnundervisning på swahili producerat av Radio Habari Maalum i Arusha, med sånger och lärarhandledning, ett helt fantastiskt pedagogiskt material. Visade det för Elia på kvällen som också tyckte att det var mycket bra och han vill visa lärarhandledningen, som visar hur man ska möta ett barn, för alla lärare på skolan! Testade en pump som jag tagit med, och pumpade med hjälp av en generator som krånglade till att börja med, och vi fyllde tankarna 10 000 l på ca 4 timmar med vatten från Rotarys regnvattentank. Tyvärr läcker det på några ställen så Hans Ehrling borde bygga om systemet i framtiden.

Söndag 1 december; Varit på gudstjänst i Emanuels kyrka . Gun tog tillfället att bla undervisa om att sänka ljudnivån med tanke på hörselskador och grannar. Hade ett långt samtal med Elia på em. På kvällen fick vi besök av Raymond med sina 3 mkt väluppfostrade barn.

Måndag 2 dec;  Börjat koppla anslutningarna till tankarna på taket nya huset, Fick hjälp ar Richard att ta fram en lösning på alla anslutningar. Ätit lunch med Mubarrak, han som har en ganska modern tandklinik, och som hjälper våra barn gratis vid mindre problem. Gun hade med lite tandvårdsmaterial som han saknade. Försökt planera en resa till Kemondo för att träffa Johannes som har barnhem o snickeriverkstad, flera kyrkor mm för att utbyta erfarenheter. Tyvärr är Johannes bortrest. Går ner till centrat nedför berget varje dag och det funkar bra med min nya höftled.

Tisdag: Regn som gör att arbetet försenas. Raymond skall försöka gjuta betong på skorstenen som delvis bär upp tankarna, det måste vara klart innan vi kan fylla tankarna. Regnar mycket hela dan så någon gjutning blir det inte. Sitter hemma och skriver rapport och börjar packa.

Onsdag: Raymond bygger form och gjuter på skorstenen och lyfter upp solfångarna. Försöker förklara hur dom skall koppla in solfångaren och en slinga in i tanken. Åker ut till Julia farm på em med Gun som skall ha första söndagsskolelektionen o visa medföljande dvdprogram för barnen. Den handlade om en kostcirkel som hade 8 delar, istället för 7! Den 8e var en Bibel, för ´Man ska ju inte leva av bröd allena´! Sen handlade programmet om bra mat, så därför bjöd Gun på ett nykokt ägg till allihop.
Ljuset från solcellerna fungerar och även TVn och ljudanläggningen fungerar utan generator. Man har börjat mura upp väggarna till vaktkuren. Besökte Jessica (Richards dotter) och Vanessa på hemvägen. Det går bra för Vanessa i skolan trots hennes stora handikapp. Jessica har en del projekt där hon är rådgivare för vaniljodling. Hon har också en imponerande odling runt sitt hus, höns och äggproduktion samt många getter.

Torsdag: Jag hade nog behövt vara med när dom kopplade in solfångaren och slingan. Ny teknik som inte är så lätt att förstå. Fick göra om installationen och på em fyllde vi tankarna. Känns som det fungerar med självcirkulationen trots att det är molnigt. Raymond får utvärdera en solig dag och rapportera om det funkar. Vid 12-fikat hade dom ordnat med stort kalas och avskedstal. Gun tog vid sitt farvältal bl.a upp vikten av hjälm när man åker MC och tog även upp detta med den höga ljudnivån från högtalare som på sikt skadar hörseln. Bjöd Leo Leo Jay på middag på kvällen som tack för hjälpen med bilköpet. Han har bott i Sverige i 22 år och är europisk i sitt sätt. Han har garanterat Bukobas mest välfungerande förskola, använder aldrig våld mot barnen och har inga diciplinproblem.

Fredag: Hemresan startar . Tur att vi kollade med Air Tanzania ett par dar innan avgång och fick då veta att morgonflyget skjutits fram med avgång 12.00. Sen kom inte planen förrän efter 13.00 med påföljd att vidarefärden från Mwanza krockade med en militärövning som ytterligare försenade oss så att vi alla fick gå ur planet och in i hallen. Detta i sin tur gjorde att vi hamnade í värsta rusningstrafiken i Dar. Sen hade vi ett par fina dar i Dar och träffade Emanuels barn och deras släkt.