Reserapport  5/11 - 27/11 2019 för Åke, Gunnar och Lisbeth


Resan startar tidigt tisdag morgon. Allt fungerar hela vägen och onsdag fm landar vi i Bukoba. Sr.Adventina och Raymond möter oss. På vägen till Kashura stannar vi till vid reception för att hälsa och efter en stund fortsätter vi till Kashura. Elena och Regina lagar välkomstmiddag medan vi packar upp och vilar en stund. Det blir tidig kväll.
 
Nästa morgon, och alla vardagar, börjar med morgonbön på Reception kl. 7.30 .  Efter morgonbönen planeringsmöte med Sr. Adventina, vi går igenom fastighet för fastighet vad som behöver åtgärdas. 
Här får vi reda på att det finns risk att barn rövas bort för att utnyttjas sexuellt eller för häxkonster. Tack vare att andra barn varit uppmärksamma har inget barn tagits från Tumaini. Vakten på Julia Farm behöver en kur så han kan ha kontroll på vem som kommer och går.
Vi går också igenom nya huset och är glada och imponerade över det vi ser.
 
Förutom, som alltid, underhållsarbete har resan två huvudsyften:
Att få in vatten och avlopp i nya huset.
Att inredningen i syateljén kommer på plats.
 
Huvudansvarig för VA-arbetet är rörmokare Hans Erling från Rättvik som tillsamman med i första hand Åke skall göra det jobbet.
På grund med strul med resan kommer Hans först på lördagen tillsammans med Monica Sommarström.
Åke och Gunnar gör en del förberedelsearbete och när Hans ansluter börjar arbetet direkt.
 
Steg för steg framskrider arbetet med VA i nya huset. Hans och Åke samarbetar. Tyvärr saknas en del material som inte går att få tag på i Bukoba. De beställer varor från Sverige som skickas med DHL. Efter en del trassel kommer paketen på 21/11 på eftermiddagen. Hans börjar arbeta direkt för att hinna bli så klar som möjligt före hemresan och Åke, som skall stanna lite längre, kan göra klart.
 
Gunnar gör ritningsarbete för vattenförsörjningen till nya huset samt projekterar och prioriterar de övriga underhållsarbeten som behöver göras. 
 
Under tiden arbetat jag med syteamet. De vill lära sig och öva på att använda mönster så de kan ha färdiga kläder i olika storlekar i shopen. Vi börjar med skjortor och vid tillklippningen får vi inviga nya klippbordet i syateljén, jätteroligt.
Under veckorna syr vi skjortor, kimonos och gör karott-underlägg av små tygbitar och kapsyler.
Inredningen i syateljén blir nästan färdigställd och det som fattades är på gång.
 
Från Sida-budgeten finns möjlighet att ge små lån till ungdomar som vill starta någon verksamhet. Hittills har 4st. fått möjligheten. Någon återbetalning har ännu inte kommit igång. Vi besökte ett par på marknaden som sålde grönsaker, tyvärr var inte grabbarna där, men vi såg deras bord.
 
Vår vision är att så småningom bygga ett solkraftverk på taket på nya Reception. Åke har kontakt med en person som är kunnig på området och han, Åke och Gunnar går också igenom solcellsanläggningen på Julia och varför den inte räcker till att spara ljus så det finns på morgonen. Tills detta är löst skall de använda generatorn.
 
Rune har fått möjlighet att söka pengar från pingstförsamlingen i Lidköping. Under tiden i Bukoba får vi besked att vi får 18000kr till en vaktkur. Gunnar börjar direkt rita konstruktionsritningar och han och jag åker till Julia Farm och tittar ut lämplig placering och efter samråd med Sr. Adventina blir placeringen bestämd. Raymond får instruktioner att starta så snart som möjligt.
 
Tumainis vita Land-Cruiser är i dålig kondition och är dyr i drift. Genom Åkes kontakter får vi möjlighet att köpa en bra Land-Cruiser till mycket förmånligt pris. Den 26/11 står bilen vid Reception.
 
Jag får möjlighet att tillsammans med Sr. Adventina intervjuva 5 st Tumainibarn, två pojkar och tre flickor. De berättar sin historia, berättelser som det gör ont i hjärtat att höra. Dessa berättelser kommer så småningom på hemsidan.
 
Sista lördagen är det fest på Julia för hela Tumaini. Vi bjuder på extra god mat och dricka. Linnéa och Monica har bakat Tumainikaka, en kaka som blir mycket uppskattad. Barnen bjuder på sång och dans och vi har en fantastisk eftermiddag. 
 
 
Lidköping 1 december
 
 
Lisbeth Williamsson