Barnens berättelser
 

Berättelsen om Laticia

Laticia kastades en tidig morgon vid 4-5 tiden ut från sitt hem för att klara sig själv. Hennes första år kantades av svårigheter, misshandel och misär. Efter tips av en grannkvinna gick hon till Tumaini Children´s Center.
Nu har hon gått ut grundskolan och via TCC:s försorg fått trygghet i ett gott fosterhem.

Läs gärna hela berättelsen som återberättats för Lisbeth Wiliamsson

Jastine Josea – från gatan åter till sin familj

Han flydde från sin familj 3 mars i år för att söka arbete. Men väl i Bukoba  fanns det inga arbeten utan Jastine blev ett gatubarn. Tyvärr drabbades han av en besvärlig hudåkomma som han inte fick vård för. Tillsammans med andra barn blev han indragen i stölder vilket slutade med att han blev påkommen och infångad av en lynchmobb. En person räddade honom och förde honom till polisen som i sin tur överförde honom till Tumaini Children´s Center (TCC). Här påminns vi om att myndigheter och t.o.m polisen har ett stort förtroende för TCC.

På centret fick han första hjälpen och överfördes sedan till sjukhus. Kostnaderna togs av TCC, indirekt pengar skänkta av vännerna i Sverige. När han blivit bättre tog TCC kontakt med familjen och han fick återförenas med den. Tyvärr avled hans pappa strax innan han kom hem, men vår personal tog kontakt med byledningen för att de skulle stötta familjen.
TCC har sedan fortsatt kontakt med familj och byledning för att säkerställa att han inte rymmer igen utan får ett liv i familjens och byns gemenskap.

Janet Nyarugo - ett barn bland många andra

Hon är en 8-årig flicka som farit illa på grund av fattigdom. Pappan lämnade familjen när Janet var en liten baby eftersom han inte kunde försörja dem. Hennes mamma flyttade till Uganda för att försöka få en bättre framtid för sig och sina barn. När hon var 5 år kunde inte mamman försörja henne längre och då skickades hon till sin biologiska pappa men där misshandlades hon av sin styvmoder. Hon kom åter till mamman i Uganda och fick trots allt börja på en förskola. Denna stängdes dock när Covid-19 spred sig i landet.

Den lilla familjen återvände då till Bukoba men hade ett mycket svårt liv. Vid ett tillfälle skickades Janet till marknaden för att köpa något men kunde inte motstå frestelsen att köpa något till sig själv. Väl hemma blev hon misshandlad och flydde ut på gatan. Där fortsatte utsattheten och övergreppen från andra. Så fick en av TCC socialarbetare tag på henne och tog med henne till vårt Center. De tog också kontakt med hennes mamma.

Så kom stunden då mor och dotter förenades igen. Mamman fick efter samtal lova att ta hand om sina barn på ett annat sätt än tidigare. Med stöd från TCC lever nu den lilla familjen tillsammans och Janet slipper livet på gatan. Detta tack vare de insamlingar som görs i Sverige och stödet från Svetan.

Jeremiah Anatory -utan ben och med bara en arm

Han föddes i en familj med fem barn, där hans föräldrar hade svårt att hinna med dem på grund av arbete och fattigdom. Vid 8 års ålder cyklade han till marknaden och blev påkörd av en större bil vilket ledde till amputation av båda benen och en arm. Som ersättning fick familjen 5 miljoner Tsh (i dagsvärdet lite drygt 20 000 kr). Dessa pengar tog pappan och försvann från familjen. Även mamman blev så förtvivlad att hon lämnade honom på sjukhuset. Han visste inte vart de tagit vägen.

Efter 3 år fick han lämna sjukhuset sittande i en rullstol. Han och hans yngre bror rörde sig runt i staden och tiggde pengar. Dee sov också ute på gatan under nätterna. Han saknade mat, medicin m.m.

Vid ett tillfälle frågade han en rektor om han inte kunde få gå i skolan men fick svaret att hans fysiska utseende skulle störa och hans handikapp skulle vara ett problem.
Han fick dock möjlighet att gå i en skola för funktionshindrade och genomförde sin grundskoleutbildning.

När han var färdig sökte han via TCC:s hjälp upp sina föräldrar som nu är gifta med nya partners. Ingen ville ta emot honom i sitt hem så han får bo på vårt rehabiliteringscenter.