Bukoba i Tanzania

Bukoba är en stad i nordvästra Tanzania, belägen vid Victoriasjöns västra strand några mil söder om gränsen till Uganda.
Den är administrativ huvudort för regionen
Kagera.

Bukoba ligger på Viktoriasjöns västra strand, en longitud söder om ekvatorn. Efter Mwanza är Bukoba Tanzanias största stad vid Victoriasjön. Den är huvudort i Kageraregionen. 

Bukoba utgör ett av åtta distrikt i regionen. Bukoba kan dels syfta på storstadsdistriktet  dels  på en större och mer lantlig region omkring. De brukar ofta separeras som "Bukoba Urban/Municipal" och "Bukoba Rural/District",  som i folkräkningen 2012. Den här artikeln syftar på storstadsområdet Bukoba. 2012 hade detta område 128 796 invånare invånare, av vilka 62 521 var män och 66 275 var kvinnor. I genomsnitt bodde 3,9 invånare i varje hushåll. Bukoba stad delas i sin tur in i fjorton shehia eller valdistrikt. Distriktet har en yta av 90,64 km². En stor del av befolkningen tillhör hayafolket, som talar kihaya.

Staden är kompakt och platt och omgiven av berg. Det finns en flygplats i staden, Bukoba Airport. I staden finns även en busstation med regelbundna avgångar till bland annat Mwanza och Kigoma samt Kampala i Uganda.